Categorieën en tags zijn met name handig om de gebruiksvriendelijkheid van je website te verbeteren. Wanneer je het op een goede manier gebruikt geef je bezoekers de mogelijkheid om gemakkelijk door je website te navigeren en snel berichten van een bepaald onderwerp te vinden.

Doordat er verwarring ontstaat over hoe je categorieën en tags kunt gebruiken zie je regelmatig dat een categorie en tag dezelfde naam hebben. Dit is natuurlijk niet de bedoeling, want de structuur van je website klopt dan eigenlijk niet meer.

In dit artikel kun je lezen hoe je categorieën en tags op de juiste manier kunt gebruiken.

Wat is het verschil tussen categorieën en tags?

Categorieën kun je gebruiken om een groot aantal berichten op een eenvoudige manier te groeperen. Een bericht in WordPress moet altijd aan minimaal één categorie gekoppeld worden.
Via widgets en het menu kan je de bezoeker laten kiezen om bijvoorbeeld alleen de berichten uit een bepaalde categorie te laten zien.

Tags kun je gebruiken om onderwerpen aan te geven waar het artikel over gaat. Het is niet verplicht om een tag aan een bericht te koppelen. Wanneer je dus geen tags wilt gebruiken op je website hoef je dit ook niet te doen.  Via de  Woordenwolk (tag cloud) widget kan je jouw bezoeker laten zoeken naar alle berichten met een bepaalde tag. Op die manier ontsluit je de inhoud op een andere manier dan via categorieën.

 

Ik zal het verschil ook nog even op een andere manier uitleggen om het zo duidelijk mogelijk te doen. Je kunt hiervoor het best even je blog bekijken als een boek.

Een categorie is een hoofdstuk van een boek. Door naar de titel van een hoofdstuk (in dit geval categorie) te kijken krijg je een idee wat er ongeveer aan bod komt in het desbetreffende hoofdstuk.

Tags kun je daarentegen beter zien als een index van een boek. Een index staat achterin het boek en laat een lijst zien met specifieke termen die in het boek voorbij komen.

Hoe kun je categorieën en tags het best gebruiken?

Nu je weet wat de bedoeling is van categorieën en tags wil je wellicht ook meteen weten hoe je deze het beste kunt gebruiken.

Een categorie kun je het gebruiken voor de hoofdonderwerpen van je website. Laat ik de Zandbaksite even als voorbeeld nemen. Op deze website staan categorieën als Nieuws en WP tips. Dit zijn allemaal onderwerpen waar meerdere berichten onder kunnen vallen, maar het geeft wel meteen aan wat voor soort artikelen in deze categorieën zullen staan.

Een tag hoeft het hoofdonderwerp niet meer te beschrijven omdat dit al gedaan is en kan zich richten op specifieke termen. Zo kun je je bijvoorbeeld een tag maken voor een bepaald onderdeel dat in een bericht staat. Die berichten kunnen in meerdere categorieën staan.

Het is overigens ook helemaal geen probleem om meerdere tags te gebruiken om meerdere belangrijke onderdelen van een bericht te beschrijven, maar probeer natuurlijk niet te overdrijven.