De nieuwe wordpress editor Gutenberg kent fans en niet fans. Of deze editor voor jou makkelijke of beter werkt is afhankelijk van wat je ermee doet.

Wat doe jij op de site?

Schijf je regelmatig blogs of nieuwsberichten op jouw site? Of gebruik je de editor vooral om enkele keren per jaar jouw (nieuwe?) pagina’s vorm te geven. Misschien werd jouw thema geleverd met een eigen “page builder”. Die zijn er in ruime mate, zoals WP Bakery Page builder, Beaver builder, Elementor etc.. Al deze editors hebben als doel de opmaakvrijheid voor pagina’s te vergroten. Daarbij is de “Wysiwyg” – What-you-see-is-what-you-get-functie vaak verbroken. Je bent continue bezig blokken te bewerken en op de website te kijken of het resultaat naar tevredenheid is.

Voordelen van Gutenberg

  1. Wysiwyg functie

In vergelijking met andere page builders heeft Gutenberg zeker voordelen.
De relatie tussen wat je doet in de editor en de website is erg sterk. Gutenberg probeert direct de stylesheet in de dashboard toe te passen, waardoor je een goed beeld krijgt hoe het er straks op jouw website uit zal gaan zien.

2. Nieuwe functies

Gutenberg heeft nieuwe functies waar in de oude editor vaak extra plugins voor geinstalleerd werden. Als voorbeeld noem ik:
– Tabellen invoegen en gebruiken
(helaas nog geen afbeeldingen in de tabel plaatsen)
– Youtube of vimeo video’s of audio invoegen (insluitingen)
– Knoppen invoegen en stylen
– Widgets in berichten of pagina’s invoegen
– Per blok tekst- en achtergrondkleuren instellen
– De mogelijkheid een aliea met een grote letter te laten beginnen
– Een afbeelding in de tekst of als grote Hero-afbeelding.
– Extra tekstopmaak met Citaat (voorheen “Blockquote”) en Pull quote
(tekst met streep erboven en eronder)

De verwachting is allerlei ontwikkelaars nieuwe blokken zullen ontwikkelen en toevoegen aan WordPress. Dat maakt het systeem innovatief en onafhankelijk van één ontwikkelaar.

Ook de mogelijkheid om eigen vormgevingsblokken op te slaan voor regelmatig gebruik is innovatief.

Nadelen Gutenberg

Niet alle nieuws is voor iedereen een vooruitgang. Veranderingen vragen een nieuwe manier van werken of dingen staan op een andere plaats. Even wennen dus. Persoonlijk ervaar ik dat ik vaker op knopjes moet klikken om dingen te vinden of in te vullen. En veel van die knopjes zijn pas zichtbaar als je erop gaat staan. een beetje zoeken dus. Ook het schakelen tussen document en blokinstellingen is er zo een.

Een ander nadeel is dat je geen shortcodes, afbeeldingen, video’s etc. meer aan een alinea kan toevoegen. Hiervoor moet je een “blok” gaan gebruiken. Bijvoorbeeld het blok voor twee kolommen om een afbeelding links of rechts naast de tekst te plaatsen.

Relevante linkjes

Hoe werkt Gutenberg?
De mogelijkheden van thema Twenty Nineteen
Terug naar de oude editor?

Wat gebeurt er met mijn bestaande berichten of pagina’s?

Als een pagina niets anders bevat dan tekst, wordt elke alinea in een tekstblok geplaatst. Bij gemengde inhoud, zoals bijvoorbeeld een Contact Pagina met een contactformulier en een googlemap, worden de tekst en de shortcodes individuele blokken. De blokken zijn duidelijk gedefinieerd en kun je “gewoon” bewerken.

Wat doe ik met mijn bestaande Page builder?

Niet alle editors laten zich ongestraft omzetten en Gutenberg is geen volwaardige page builder. De meeste visual editors zoals Visual Composer of Beaver Builder bieden meer mogelijkheden qua blokken.
Als je de bestaande editor verwijdert is waarschijnlijk ook de opmaak van je site weg. Een editor zoals Visual composer gebruikt allerlei codes die dan niet meer werken. Ook haal je een groot deel van de extra opties weg zoals het plaatsen van specifieke blokken en het aanpassen van spacing, margin en padding etc.