De theorie is ontzettend makkelijk. Het enige wat je hoeft te doen is naar “Weergave -> Thema’s” gaan en een andere thema te activeren. Dit zal iedereen zonder problemen kunnen doen.

Het punt is echter alles wat er daarna nog bij komt kijken. Wanneer je net na het activeren van het thema naar je website kijkt zal het er nog niet uitzien zoals je graag zou willen. Je zal dus nog allerlei dingen moeten instellen om het resultaat te krijgen dat je wilt bereiken.

Het kan zelfs zo zijn dat je inhoud mist en dat dit compleet van je website verdwenen is. Het goede is dat de inhoud van je website niet zal verdwijnen wanneer je van WordPress thema wisselt. WordPress slaat namelijk alle inhoud van je website op in de database.

Hoewel alles in de database bewaard blijft kan het wel zijn dat je dingen mist wanneer je wisselt van thema. Hier kunnne meerdere redenen voor zijn:

  1. Je moet je nieuwe thema even vertellen welk menu gebruikt moet worden.
  2. Je nieuwe thema heeft andere widgetgebieden en/of widgets. Deze moet je dan opnieuw koppelen.
  3. Het nieuwe thema maakt gebruik van andere foto’s of sliders.

Het wisselen van thema is dus niet zo makkelijk als het lijkt omdat er vaak veel meer werk aan vast zit dan je van te voren verwacht. Je moet het nieuwe thema vaak nog helemaal naar wens instellen.

Waar moet je op letten bij het wisselen van thema?

Om je te helpen met het overstappen van thema heb ik meerdere punten op een rijtje gezet waar je op moet letten tijdens het wisselen van WordPress thema.

Widgets vliegen alle kanten op

Widgets worden met name gebruikt voor in de sidebar van je website, maar staan ook regelmatig in de footer of een ander widget-gebied. Wanneer je van thema wisselt worden alle widget-gebieden vervangen voor de widget-gebieden van het nieuwe thema.

Bij het wisselen van thema worden de widgets automatisch gedeactiveerd en opgeslagen. Een andere mogelijkheid is dat de widgets opeens in een ander widget-gebied terechtkomen.

De widgets die je voorheen gebruikte zijn dus nog steeds beschikbaar wanneer je van thema wisselt, maar worden meestal verplaatst naar de gedeactiveerde widgets. De gedeactiveerde widgets kun je altijd onderaan op de pagina van de widgets vinden.

Gedeactiveerde widgets

Let op: Indien het oude thema speciale thema widgets heeft, dan zullen deze widgets wel verdwijnen zodra je van thema wisselt.

Menu moet opnieuw ingesteld worden

In WordPress kun je zelf een menu instellen en koppelen aan een locatie waar het menu getoond moet worden. Het is van het thema afhankelijk waar de menu locaties zich bevinden en daarom moet je na het veranderen van thema opnieuw aangeven aan welke locatie het menu gekoppeld moet worden.

Je hoeft je bestaande menu’s dus niet opnieuw te maken, maar alleen maar opnieuw te koppelen bij “Weergave -> Menu’s”. Bekijk het artikel WordPress menu maken en beheren voor meer informatie over alle mogelijkheden die je hebt met het menu.

Specifieke thema mogelijkheden verdwijnen

Via weergave –> customizer kan je alle specifieke instellingen van een nieuw thema doorlopen en bijvoorbeeld de header-afbeeldinge opnieuw koppelen.