Elk WordPress thema heeft z.g. widgetgebieden. In deze widgetgebieden kan je widgets plaatsen om op die manier de site vorm te geven.
Deze widgetgebieden vind je onder Weergave –> Widgets. Meestal heten deze widgetgebieden Sidebar (wordt links of rechts op pagina’s getoond) of Footer (opgedeeld in één of meerdere widgetgebieden die altijd onderaan de pagina getoond worden) Deze widgetgebieden geven je de mogelijkheid een Sidebar te vullen die op alle pagina’s getoond wordt.

Maar wat als je nu op een bepaalde pagina een andere sidebar wilt hebben? Of juist geen? Of bijvoorbeeld een andere footer? Bij de meeste thema’s is dit niet mogelijk. Je zult dit moeten oplossen met het installeren van een plugin.

In dit artikel laat ik je zien hoe zelf kunt bepalen welke sidebar je toont per pagina op je WordPress website. Zo kun jij jouw belangrijke pagina’s net iets extra’s geven.

Plugin “Custom sidebars”

Om ervoor te zorgen dat je unieke sidebars kunt maken voor verschillende pagina’s op je WordPress-website, kun je de plugin Custom Sidebars installeren. Deze plugin geeft je de mogelijkheid op die pagina’s waar jij dat wilt de standaard sidebar te vervangen voor een unieke sidebar.

Zodra je deze plugin hebt geactiveerd ga je naar “Weergave –> Widgets”. Je ziet nu een nieuw onderdeel zien, namelijk de knop “Maak een nieuwe sidebar” en een kolom met Speciale Sidebars.

Nieuwe WordPress sidebar maken

In de kolom Speciale Sidebars staan alle sidebars die je zelf aan hebt gemaakt. In de kolom Theme Sidebars staan alle sidebars die al in het thema zaten. Je kunt hier per widget-gebied aangeven of deze vervangen kan worden op een specifieke pagina, door het vinkje aan te laten of weg te halen bij “Allow this sidebar to be replaced”.

In elke sidebar kun je zoals je gewend bent widgets toevoegen om ervoor te zorgen dat precies de juiste dingen worden weergegeven.

Hoe maak je een nieuwe sidebar?

Om een nieuwe sidebar aan te maken kun je op de Widgets-pagina in WordPress eenvoudig op de knop “Maak een nieuwe sidebar” klikken.

Nieuw custom sidebar maken

Je hoeft hier alleen maar een naam in te voeren voor de sidebar, zodat je het kunt onderscheiden van de andere sidebars en eventueel kun je ook nog een beschrijving invoeren. Het is handig om de sidebar de naam te geven van de pagna waarop je deze wilt tonen.

Wil je andere CSS classes gebruiken om bijvoorbeeld de opmaak anders te maken, dan kun je ook nog een vinkje zetten bij “Advanced – Edit custom wrapper code”. Je krijgt vervolgens de mogelijkheid om voor en na de titel en voor en na de widget CSS code toe te voegen.

Geavanceerde opties bij het maken van een nieuwe sidebar

Dit gebruik je als je op een bepaalde pagina de sidebar totaal anders wilt vormgeven dan normaal.

Hoe stel je een andere sidebar in op een pagina?

Heb je eenmaal enkele custom sidebars gemaakt en de juiste widgets in je sidebar hebt geplaatst, dan kan je jouw nieuwe sidebar instellen op een bericht of pagina.

Je doet dit door een pagina te bewerken. Aan de rechterkant in de editor zie je nu de kolom “Sidebars”, waar je per widgetgebied een andere sidebar kunt instellen. Je vertelt WordPress dus de standaard sidebar te vervangen.

WordPress verschillende sidebars instellen

Het is simpelweg klikken op het widget-gebied waar je een andere sidebar wilt hebben en vervolgens de juiste sidebar uitkiezen in het dropdown-menu.

Heb je de juiste sidebar ingesteld, dan kan je de pagina bijwerken en is de nieuwe sidebar op de pagina te zien. Het is natuurlijk ook geen probleem om op de meeste pagina’s gewoon de standaard sidebar te gebruiken en op slechts een aantal pagina’s een compleet andere sidebar.

Plezier.