We werken allemaal met WordPress, maar zelfs gevorderde gebruikers zijn niet altijd op de hoogte van alle functies die in de loop der jaren binnen WordPress zijn geïntroduceerd. Beginners hebben sowieso baat bij het leren kennen van deze handige, maar wat verborgen WordPress functies.

STICKY POST / OP DE VOORPAGINA PLAKKEN

In je blog of nieuwsberichten staat de nieuwste altijd bovenaan. Soms is dat niet handig en wil je een al wat ouder bericht bovenin houden. Natuurlijk kun je dan steeds de datum aanpassen, maar er is een handigere manier: de sticky post. Klik in de lijst met alle berichten op “Snel bewerken”.
Zet een vinkje bij “Dit bericht Sticky maken” aan de rechter kant.

 

LEES MEER OF DE SAMENVATTING??

Doorgaans zijn we gewend om de ‘Lees meer’ (read more) functie te gebruiken om een inleidende tekst op de berichten overzichtspagina te tonen.  En dan zijn er zelfs nog WordPress gebruikers die die functie niet eens op waarde weten te schatten. Er is nóg een mogelijkheid en dat is wellicht een betere: De Samenvatting.

Hierbij kun je, onafhankelijk van je inleiding in je bericht, een korte, wervende tekst gebruiken die alleen maar als teaser op de overzichtspagina wordt geplaatst. Het kan zijn dat je de functie Samenvatting eerst zichtbaar moet maken via Scherminstellingen links bovenin. Het veld verschijnt dan onder het tekstblok. Dus even naar beneden scrollen.

 

SCHERMINSTELLINGEN

Tip nummer drie. De scherminstellingen. We zagen al dat standaard niet alle blokjes in de dachboard zichtbaar zijn. Je kunt deze functie gebruiken om het uiterlijk van het WordPress Dashbaord naar je hand te zetten.  De inhoud is context gevoelig. Dus afhankelijk van waar je bent zit er iets anders onder de knop Scherminstellingen. Bijvoorbeeld in het overzicht van je blog berichten. Die wordt al snel overvol, zeker zodra je de Yoast SEO plugin gebruikt. Met de scherminstellingen bepaal je eenvoudig welke blokjes je wel en niet wilt laten zien bij het bewerken van een bericht.

WordPress Scherminstellingen

DE AFLEIDINGSVRIJE MODUS

Deze functie is er nog niet zo lang en verbergt alle overbodige ballast als je je bericht aan het schrijven bent. Alleen de editor blijft over. Het lijkt onzin, maar het helpt je om je te concentreren en je artikel af te maken. En als het iets is waar we allemaal vaak last van hebben, dan is het wel afleiding. De afleidingsvrije modus werkt alleen als je je telefoon ook even links laat liggen!

wordpress=afleidingsvrije-modus

De standaard tekst “Lees verder” aanpassen?

Klik in de editor op het tabje “Tekst” rechtsbovenin (zie 1 in onderstaande afbeelding). Je krijgt nu de tekst zonder opmaak (en mogelijk met wat HTML-codes) te zien. Zoek de LEES MEER tag op, die ziet er zo uit: <!–more–> (zie 2 in onderstaande afbeelding).

3-lees-meer-tag.jpg

Type nu binnen de Meer lezen tag je eigen tekst op de manier zoals in de afbeelding hieronder aangegeven. Let even goed op dat je je eigen tekst ná het stukje <!–more en vóór het stukje –> plaatst, met een spatie voor en achter je eigen tekst.

4-lees-meer-tag.jpg

Na opslaan van die aanpassing zul je zien dat de Lees-verder-link op de site nu de door jou ingevoerde tekst laat zien:

5-lees-meer-tag.jpg

YOUTUBE FILM LATEN ZIEN

Om een youtube film op jouw website te laten zien hoef je alleen maar de url van die youtube pagina in jouw bericht of Pagina te plakken. WordPress herkent dit als youtube filmpje en laat automatisch de film zien.

GOOGLE KAARTJES PLAATSEN
Hoe kan je een Google kaartje op jouw website krijgen?
Daarover lees je meer in dit bericht: Werken met Google kaartjes