Categorieën en tags zijn de twee belangrijkste manieren om content in een WordPress website te groeperen. Simpel gezegd zijn categorieën algemene labels, terwijl tags specifieker zijn en jouw berichten gedetailleerder beschrijven. Laten we categorieën en tags eens nader bekijken.

Wat zijn categorieën in WordPress?

Categorieën zijn de algemene methode voor het groeperen van berichten in een WordPress site. Een categorie symboliseert een onderwerp of een groep onderwerpen die met elkaar verbonden zijn. Een bericht kan tot meedere categorieën behoren.

Wees terughoudend in het toevoegen van een bericht aan meerdere categorieën. Het is belangrijk om je content netjes te organiseren, zodat de gebruikservaring en toegankelijkheid voor de lezers positief en logisch is.

Hoe maak je categorieen?

Laten we aannemen dat je een online nieuwssite beheert. Je zou dan een categorie aan kunnen maken voor elke nieuwscategorie. Bijvoorbeeld  politiek, sport, sociaal, kunst, royalty, enzovoort. Elke categorie moet voorzien zijn van het volgende:

  • een categorienaam
  • een slug (het tweede deel van de URL, na de /)
  • is het een sub- of hoofdcategorie?
  • een omschrijving

Om een nieuwe categorie te maken ga je naar Berichten –> Categorieën.
Daar kan je nieuwe categorieën aanmaken.

De omschrijvingstekst wordt door het thema bovenaan de pagina met berichten van die categorie getoond.

Het is zowiezo een goed idee om daar eens te kijken en de standaard categorie “Geen categorie” een andere naam te geven!
Mocht een categorie niet meer relevant zijn kun je overigens in hetzelfde scherm categorieën net zo makkelijk verwijderen. In de praktijk wijs je categorieën toe aan berichten via de rechter zijkolom als je een bericht schrijft :

Tags

Tags zijn specifieker dan categorieën. Wanneer je bijvoorbeeld blogt over de reizen die je maakt, zou je de bezochte landen als categorieën kunnen gebruiken.

Een artikel over een bezoek aan de stad Londen zou je dan indelen in de categorie “Verenigd Koninkrijk”. Vervolgens zou je “Londen” als tag kunnen toevoegen, óf nog specifieker, de attracties die je in Londen hebt bezocht. Met tags kun je het zo gek maken als je zelf wilt.

Tags kunnen erg handig zijn. Met tags vinden bezoekers sneller de berichten waar ze naar op zoek zijn.

Waar zie je dan de tags op jouw site?
Tags zijn te zien bij de titel van een bericht. Tags kunnen ook te zien zijn als woordenwolk als je gebruik maakt van de widget “tagwolk”.

Tags toevoegen aan berichten
Tags kan je eenvoudig toevoegen aan berichten door het tagwoord in de rechter zijkolom onder tags toe te voegen. Bij het typen krijg je ook eerder gebruikte tags te zien, zodat je niet steeds nieuwe hoeft aan te maken.

Hoe gebruik je categorieen en tags op jouw site?

Nadat je alle berichten in een categorie hebt ingedeeld en alle berichten van enkele relevante tags hebt voorzien, kan je hier op verschillende manieren handig gebruik van maken. Bijvoorbeeld:

Pagina met berichten uit één categorie
Via Weergave –> Menu’s –> Categorieen kan je een menu-item aanmaken dat alle berichten in een bepaalde categorie toont. Dit is dus specifieker dan ALLE berichten, zoals die getoont worden op de berichtenpagina of homepage.

Alle berichten tonen die een zelfde TAG hebben
Ook hiervoor meedere opties…
Een mogelijkheid is via Weergave –> Menu’s –> Tags. Dit geeft je een menu-item die alle berichten met een specifieke tag laat zien.
Voor tags is er ook nog een WIDGET genaamd Tagwolk. Dit geeft een wolk van tag-woorden op een door jou te bepalen plaats in een widgetgebied. Sommige thema’s laten bij de titel van een bericht zien wat de gebruikte tags zijn. Door op zo’n tag te klikken krijg je dan alle berichten met die specifieke tag te zien.

Conclusie

Categorieën en Tags zijn handig en belangrijk als het gaat om het organiseren van je content. Je helpt jouw bezoeker (en Google) snel de juiste content te vinden.

Een voorbeeld is dit bericht.
Het menu-item WP-tips laat alleen de berichten zien in de categorie WP-tips. Rechts in de sidebar staat een Tagwolk widget waarmee je kunt doorklikken naar andere onderwerpen. helemaal onderaan het bericht staat nogmaals een link naar de gekoppelde categorie en tags.

Werken met categorieen en tags in WordPress 2